1 Şubat 2012 Çarşamba

Kuala Lumpur / Miras Kalan Yerler 2


Pasar Seni (Ana Pazar)
Jalan Hang Kasturi
Pasar Seni
Bu bina, 1930’lardaki Art Deco stillerinin iyi bir örneği olarak mimar ve mühendis TY Lee tarafından tasarlanmıştır. Ana Pazar, geçmişte şehrin toptan ve perakende taze meyve-sebze satış pazarı olarak kullanılırdı. 1986’da restore edilip yeniden açıldı ve bir miras binasının farklı bir kullanım için düzenlendiği ilk örnektir. Şu an, şehrin önde gelen el sanatları merkezleri arasındadır.

Jalan Hang Kasturi Dükkân-Evleri (Shophouse)
Jalan Hang Katsuri Dükkan Evleri
Ana pazardan yalnızca kısa bir yürüyüş mesafesinde bulunan Jalan Hang Kasturi eskiden kurutulmuş balık ve konserve sebzelerin satış noktası olarak işlev görüyordu.  Kurutulmuş balık dükkânların birçoğu bugün hâlâ görülebilir. Savaş öncesi döneme ait dükkân-evler genellikle Neo-Klasik stilde inşa edilmiştir.  



Medan Pasar (Pazar Meydanı)

Lebuh Pasar Besar ve Lebuh Ampang arasında bulunan Pazar Meydanı bir zamanlar Çinli toplumun başkanı olan Yap Ah Loy'un sahip olduğu alanı kapsamaktadır. Buradaki üç katlı mağazalar, dekoratif plaster şeritler, beşik çatılar ve trabzanlar ile tanımlanan; şatafatlı Neo-Klasik tasarımlara örnek oluşturmaktadır. 
Medan Pasar
1907’de bir devlet mimarı olan AC Hubback tarafından tasarlanmıştır. Mayban Finance Berhad ve Saat Kulesi, Art Deco yapıların etkisiyle sonradan eklenmiştir. Kule 1937’de Kral George IV’ ün taç giyme töreninin anısına inşa edilmiş ve Art Deco stiline özgü güneş ışığı motifinin tabanında kullanılmasıyla, bina ayırt edici bir özellik kazanmıştır.


 Lebuh Ampang
Lebuh Ampang
Bu cıvıl cıvıl sokak, geçmiş zamanlarda ekonomik bir güç olan Chettiar'lara ya da Güney Hindistanlı faizcilere özgü geleneksel bir alandır. Sırlı seramik fayanslar, gösterişli tasarımlar, geleneksel oturma sıraları ve kasalar bu topluluğun ayırt edici özelliklerindendir. Bugün, sokakta ağırlıkla Hindistanlı tacirleri, restoranları, kumaş dükkanlarını ve çeşitli mağazaları görmek mümkündür.  




Jalan Tun H.S.Lee
Jalan Tun H.S. Lee
Eski adıyla Yüksek Sokak olarak bilinen sokak boyunca uzanan mağazalar, 1880’li yılların ortasına kadar uzanan tarihleriyle en eski mağazalar arasındadır. En eski sokaklardan biri olan bu sokaktaki mağazalar briketten ve kiremitten yapılmıştır. Buranın kendine özgü özelliği beş-adımlık kaldırımların yolun yüzeyinin altında yer almasıdır. Sokakta ayrıca önemli bir Çin etkisi hissedilmektedir.


 
Çin mahallesi (Petaling Street)
Kuala Lumpur’daki Çin Mahallesi mağazalar, restoranlar ve seyyar satıcı tezgâhlarıyla kaplı hareketli ve renkli bir sokaktır. Petaling Sokağı’ndaki popular alışveriş alanının yanı sıra sokağa yakın binalar, klan evleri, tapınaklar şehrin yapı mirasının kanıtları gibidir. Bunlar arasında, Lee Rubber Binası, Kwong Siew Birliği, Eski Yüksek Sokak Polis Karakolu, Polis Sikh Tapınağı, Eski Çin Kafesi, Eski Viktorya Kurumu ve Sri Maha Mariamman Tapınağı bulunur.
Petaling Jaya / Çin Mahallesi
Istana Negara
Jalan Istana
Ekselansları, Malezya Kralı'nın resmi konutu olan bu yapı ihtişamlı bir malikânedir. Günlük nöbet değişimi ziyaretçilerden ve fotoğrafçılardan hak ettiği ilgiyi görmektedir. 
Malezya'da krallık babaan oğula geçmiyor. Çünkü Malezya Fedaral Cumhuriyet'te toplamda 9 adet Sultan bulunmakta. Sıra ile 5 yıl için her Sultan tahta geçiyor. Ancak hayatları boyunca sadece bir kez kral olma hakları bulunuyor.
Istana Negara (Milli Saray)











Hiç yorum yok:

Yorum Gönder