31 Ocak 2012 Salı

Kuala Lumpur / Miras Kalan Yerler 1

Her ne kadar Kuala Lumpur tarihsel anlamda çok eski bir yerleşim yeri olmasa da, Malezya ve coğrafi bölgenin gelişiminde önemli bir yere sahip. Kuruluşundan bu yana geçen sürede özellikle bazı bölgeleri gerçek anlamda bir miras bölgesi konumundadır. Bunların arasında Dataran Merdaka, Petaling Jaya, Jalan Tunku Abdul Rahman ve Pasar Seni ön sıralardadır.

Dataran Merdeka / Bağımsızlık Meydanı
Jalan Raja

Bağımsızlık Meydanı

Şehrin miras alanlarının keşfi için en uygun nokta aslında şehrin başlangıç noktası da olan Dataran Merdeka'dır. 31 Ağustos 1957 yılında burada bulunan Birleşik Krallık (UK / İngiltere) bayrağının gönderden indirilmesi ile Malezya sömürgeci idareden bağımsızlığını kazanmıştır. Merdeka kelimesi Malayca'da Bağımsızlık anlamına gelir. Malezya Bayrağı artık bu meydanda bulunan 100 metre uzunluğundaki dünyanın en uzun bayrak direğinde gururla dalgalanmaktadır. Geçmişte Kuala Lumpur'un merkez noktası olan bu meydanda polis geçitleri ve kriket maçları düzenlenirdi. Bugün de, bahçeleri, taraçaları ve çeşmeleri ile popüler bir fotoğraf çekme yeri olan meydanda ulusal gün kutlamaları ve geçit törenleri düzenlenmektedir.  
En Uzun Bayrak Direği
Royal Selangor Club
Jalan Raja

Bağımsızlık Meydanı'nın hemen yanındaki Royal Selangor Club, Tudor stili mimarinin çarpıcı bir örneğidir. 1884 yılında, artan göçmen nüfusun sosyal kulüp ve kriket kulübü olarak kullanması amacıyla sazdan çatılı, ahşap bir bina olarak inşa edilmiştir. Daha sonraları İngiliz devleti mimarlarından AC Norman tarafından 1890'da yapılan iki katlı ahşap bir binaya dönüştülen asıl bina, 1910 yılında mimar AB Hubback tarafından Tudor stiline benzer bir şekilde yeniden inşa edilmiştir.

Bu kulübe, dönemin Polis komiserinin eşi tarafından getirilen Dalmaçyalı köpekler yüzünden "Noktalı Köpek" adı verilmiştir. Bu adın İngilizler tarafından başka bir amaçla verildiği de söylenmektedir. Beyaz ırk olan İngilizler'in, bu kulübe, yerli halkın kabul edilmesiyle beraber bu ismi taktıkları daha öngörülen bir rivayettir.

Royal Selangor Club
1970 yılında çıkan yangında tahrip olan bina daha sonra 1979 yılında Fong Ying Leong tarafından bugünkü biçimiyle tekrar yapılmıştır. Mimarları, binanın geçirdiği gelişimi ve kulüp üye tercihleri ile Malezya tarihini birebir yansıtan bu kulüp ve binası bugün yalnızca kulüp üyelerine hizmet vermektedir. Yiyecek içecek dükkanlarının yanısıra geniş bir spor tesisi yelpazesine sahiptir. 

Sultan Abdul Samed Binası
Jalan Raja

1897 yılında inşa edilen bu görkemli mabedin ismi çok sonraları değiştirilerek Sultan Abdul Samed binası adını almıştır. İngiliz hakimiyeti zamanında devlet idare binası olarak kullanılan bina Neo-İslam stili taşır ve tamamen briketten yapılmıştır. Dönemin en büyük binasıdır. Malezya'da ki en güzel bina olduğu söylenir. Bu heybetli yapı, gösterişli bir revak, zarif at nalı şeklindeki kemerler, parlak bakır kubbeler ve 41,2 metre yüksekliğinde bir saat kulesini barındırmaktadır. Geceleri aydınlatılan binanın görselliği, gün ışığındaki büyüleyiciliği ile yarışır bir görsel zenginlik sunar.

Sultan Abdulsamed Binası

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder