23 Şubat 2012 Perşembe

Langkawi

LANGKAWI - 99 BÜYÜLÜ ADA

Aslında Langkawi 100 adadan oluşmakta. Ana adanın adı Langkawi ve sadece burada yerleşim var. Ancak bu adalardan bir tanesi büyülü. Bir görünüp bir kayboluyor. Tabii ki bunun sebebi büyü değil ama eskiden gel git sonuçları pek bilinmez iken bu adaya büyülü denilmiş. Evet adalardan bir tanesi gel-git esnasında sulara gömülüp tekrar yüzeye çıkıyor.

Bu ada Malezya'nın en önemli turizm yerlerinden biri. Adanın tamamı "Duty Free" yani vergisiz alış-veriş alanı. Anlayacağınız gibi tam bir alışveriş cenneti.

Ama burası anı zamanda hem doğal alanları hem de deniz-kum-güneş üçlemesi ile gerçek bir cennet.

Langkawi'ye tepeden bakış
Langkawi'nin en büyük özelliği duty free olması değil elbette. Burası uluslararası bir çok otel zincirinin yer aldığı tam bir deniz-kum-güneş cenneti. Yerleşim alanı büyük olmasına rağmen yerleşik nüfusun 60.000 kişi civarında olması ve ana ada haricinde çevre adalarda yerleşimin olmaması Langkawi'yi muhteşem bir tatil beldesi haline getiriyor. Burada kalabileceğiniz oteller daha çok 4 veya 5 yıldızlı ama yıldızına bakmaksızın bir çok otelin Türkiye standartlarına göre çok daha lüks olduğunu söyleyebilirim.

Bu otellerin içerisinde deniz üstüne yapılan bungalow tarzı odalara sahip olanlar olduğu gibi orman içerisine yerleştirilmiş ve daha fazla gizlilik sağlayan villa tarzı odalar da bulunmakta. Bu otellerin gecelik fiyatları ise verdikleri hizmet ve oda kalitesine göre oldukça uygun. Gecelik ortalama 100-150 Euro civarında olan 5 yıldızlı standart otel odaları, deluxe veya daha üstüne çıktıkça gecelik 1000 euro fiyatlandırmasını da görüyor. Standart bir Türk ailesi için 100-150 euro fiyatlı odalar yeterince lüks olacağından burada Berjaya, Pelangi Beach ve benzeri otellerde kalmanızı tavsiye ederim. Ancak daha lüks yerler tercih ederseniz Datai Beach veya Andaman otelleri zevkinize uyacaktır.

Şimdi gelelim Langkawi'de gezebileceğiniz yerlere...

ORIENTAL VILLAGE

Burası tamamen insan eliyle yapılmış muhteşem bir köy merkezi. Alışveriş yerleri, sanat galerileri, turistik eşya satın alabileceğiniz dükkanlar ve teleferikleri ile fotoğraf çekmek isteyenlere çok güzel seçenekler sunan bir yer. Teleferik için bilet almanız gerekiyor. Teleferiğin 2 ayrı inme-binme noktası var. Tavsiyem en tepe noktasına kadar çıkmanız ve Langkawi'ye oradan bakmanız olacak.

Langkawi Teleferik 1. Etap

Langkawi Teleferik 2. Etap

En uç noktadan tüm ada ayaklarınız altında
Oriental Village

Langkawi kartalı
Langkawi'nin ziyaret edilecek başka bir noktası ise adaya adını veren kartalları simgeleyen Langkawi meydanı ve kartal heykelidir. Türkiye'den giden turistlerin içerisinden, özellikle Beşiktaş'lıları memnun eden bu heykel geceleri aydınlatılmakta. Etrafındaki geniş meydan ise gerek burada gerçekleştirilen aktivitelere ev sahipliği yapmakta, gerekse gece meydanı gezmek isteyenlerin buluşma noktası olmakta. Heykelin azameti ve çevre düzenin güzelliği, deniz kenarı esintisi ile buluşunca güzel bir mekan ortaya çıkartıyor.

El Sanatları Merkezleri

Malezyalıların el sanatlarına olan düşkünlüğü burada da kendini gösteriyor. Özellikle Batik, ahşap oymacılığı gibi gerçekten sanat ve el becerisi gerektiren konularda çok güzel eserler bulmanız mümkün. Langkawi adasından alınabilecek en güzel şeyler bence bu yerel sanat eserleridir. Küçük seramik heykeller de alınabilecek ürünler arasında.

Ancak uzun sürecek olan ve aktarma ile gidilecek bir uçak yolculuğunu göz önüne alın derim. Bence kırılması zor veya zarar gelmeyecek ürünleri almanız daha mantıklı olur. Çünkü her ne kadar Langkawi vergisiz bir yer olsa da, el sanatları yine de yüksek sayılacak fiyatlardan satılıyor. 50 RM (yaklaşık 30 Lira) başlangıç fiyatlı güze batik kıyafet, eşarp ve benzeri ürünler alabileceğiniz gibi 2000 RM (yaklaşık 1200 lira) karşılığında yekpare ağaçtan yapılmış detaylı ahşap oymalardan da alabilirsiniz.


UNDERWATER WORLD

Sualtına ve oradaki canlılara merakınız varsa Langkawi Underwater World'e uğramamazlık etmeyin. Burası hem güzel bir sualtı akvaryumu hem de çıkışında ortalama üstü hediyelik malzemeler alabileceğiniz bir alışveriş mekanı var. Özellikle inciler uygun fiyatlara satılıyor. Kara inciler ise biraz daha pahalı.

Akvaryuma gelince. Akvaryumda, Türkiye'deki örneklerinde pek göremeyeceğiniz canlılar bulunmakta.
Dragonfish

Pregnant Lady Lake (Hamile Bakire Gölü)
Gölün denize aılmaya çalıştığı yer.

Langkawi, tam bir efsaneler adası. Bu adalar ile ilgili ilk efsane yaratılışa kadar gidiyor. Efsaneye göre burası ilk kara parçası. Bu efsaneyi destekleyecek bilimsel bir gerçek ise Langkawi adalarının bilindik en yaşlı yağmur ormanları ile kaplı olması.

Ancak Hamile Bakire Gölü çok farklı bir efsaneye sahip. Zira bu efsaneye göre, bu göle giren kadınlar, bakire bile olsalar hamile kalıyorlar. Bu efsanenin gerçekliğini ölçebilme şansım yok. Ancak bu krater gölü ile ilgili daha ilginç bilgiler verebilirim.

Maymunlar karşılama komitesi
Herşeyden önce burası bir krater gölü. Yani bir yanardağın ağzında oluşmuş bir göl. Gölün bir kenarında, göl nerede ise denizle birleşiyor. Arada çok dar ve alçak bir kaya bloğu gölü denizden ayırıyor. Gelgitler esnasında deniz fazla yükselirse, deniz göle taşabiliyor. Gölün ölçülebilen derinliği 14 metre ama en derin noktası bilinmiyor. Gölde yüzmenin haricinde kanolarla gezi yapabiliyorsunuz.


Adaya ilk indiğiniz anda tam analmıyla bir tropikal orman içersindesiniz. Tabii bu da maymunları beraberinde getiriyor. Tabii maymunlar ile ilgili uyarımız burada da geçerli. Beslemek yok.

ISLAND HOPING (ADALAR TURU)

Langkawi de gidebileceğiniz 99 ada var. Bu kadar ada varken adalar arası gezinti yapabiliyorsunuz. Motorla yapılan gezinin kendisi bile çok güzelken bir de kalabalıktan uzak sahillerde denize girmek, bu geziyi fazlasıyla zevkli kılıyor. Adalarda lüks aramayın zira zaten koruma alanı statüsünde olduklarından, doğal olmayan şeyler bu adalarda yok. Ama kristal sular, masmavi bir gökyüzü ve bembeyaz kumsallar, doğal yeşil örtüyle birleşip çok güzel bir ortam oluşturuyor. Tabii yine maymunlar var.


KARTAL BESLEME (Eagle Feeding)


Hayvanları çok seviyor veya sevmiyor olabilirsiniz. Hayvanlardan korkuyor veya korkmuyor da olabilirsiniz. Hangisi olursanız olun mutlaka bu tura katılmanız gerekiyor. Koca koca kartalların suya atılan balık parçalarını almak üzere suya pike yapmaları ve her seferinde hedefi tutturmaları gerçekten muhteşem bir manzara. Bu arada 1-2 kartaldan bahsetmiyoruz. Eğer sizden hemen önce giden bir başka besleme grubu yoksa ortalama 15-20 kartal verdiklernizi almak için tepenizde uçuşacaklardır.

Gerçekten görülmeye ve fotoğraflanmaya değer bir ortam.


PULAU PAYAR (Payar Adası)

Langkawi'de adaları gezerken gidebileceğiniz bir başka yer ise Payar adası. Langkawi adasından buraya düzenli seferler var. Bembeyaz kumsalların haricinde burada esas ilgi çeken nokta ise Baraküda ve Köpek Balıkları ile birlikte yüzebilme imkanı vermesi. İlk başta oldukça korkutucu bir fikir olarak gözükse de, anlatılanlara göre burada herhangi bir sıkıntı yaşanmamış şimdiye kadar. Yine de siz siz olun, baraküda ve köpek balıklarını elinizle beslemeyin. Tavsiye etmem.

Köpek balıkları ayaklarınızın arasından geçiyor.
MAKAM MAHSURI

Bir başka ama Langkawi tarihindeki en önemli efsane ise Mahsuri adlı kadına aittir. Mahsuri Langkawi'nin gelmiş geçmiş en güzel kadınıdır. Doğal olarak evlenme zamanı geldiğinde taliplisi de fazladır. Mahsuri halktan birini sevmektedir ancak kabile reisinin oğlu ile evlendirilir. Ancak reisin oğlu çok kıskançtır ve Mahsuri'yi kendisini aldatmak ile suçlar. Bunun üzerine hemen ceza kesilir ve Mahsuri idam ile cezalandırılır. Ölümünden hemen öncesine kadar sürekli masum olduğunu anlatmaya çalışan Mahsuri, boynu vurulmadan önce, tüm Langkawi'yi lanetler ve "Benim soyumdan olanlar buradan gitmedikçe ve 7 nesil geçmedikçe bu ada refah nedir bilmesin." der.

Mahsuri'nin Makamı
Başı kesilen Mahsuri'nin kanı rivayete göre masumiyetinin ispatı olarak beyaz akar. Ve böylece lanet başlar. 7. nesilin sonu tarihi ile Langkawi'nin popülerliğinin artışı anlatılana göre aynı tarihe rastlıyor. Artık gerçek mi değil mi bilinmez ama yerel halk Mahsuri'nin bedenini özel bir mezarda tutuyorlar ve saygıda kusur etmiyorlar.
LANGKAWI'DE GECE HAYATI
Aslına bakarsanız, Langkawi pek de öyle gece hayatı olan bir yer değil. Daha çok aile tarzı veya romantik çiftlere göre sayılacak bir yer. Ancak tabii ki hiç bir şey de yok değil.
Eğer gece canınız otel haricindeki bir yerde eğlenmeyi arzular ise (kaldıki oteldeki dinleti ve müzikler de sizin için yeterli olabilir) adanın çeşitli bölgelerine gidebilirsiniz.
Sunba
Bunlardan birisi Sunba Retro Bar. Akşam saat 19:00'dan sonra açılıyor ama gece 23:00'a kadar pek fazla bir etkinlik beklemeyin. Buranın asıl canlanması canlı müziğin başlaması ile oluyor. Gece saat 03:00'a kadar devam eden müzik Langkawi'nin bir iki yerinden başka bir yerde bulamayacağınız ender gece eğlencesi imkanını sunuyor.
Reggae Bar
Bir diğeri ise Reggae Bar adı altında bir yer. Burası Kuah'ta yani kasabada. Buradan da öyle çok bir şey beklememek gerekir. Adından da anlaşılacağı gibi ağırlıklı olarak Reggae Muzik çalan bir yer. Ancak yine canlı müzik ile canlanıyor. Tercih sizin. Hepinize iyi eğlenceler.

9 yorum:

  1. merhaba langkawia da araba kiralamak için ne gerekiyor?

    YanıtlaSil
  2. İbrahim Bey,

    Langkawi de araba kiralamanıza pek gerek yok. Çünkü adada gideceğiniz yerler zaten sınırlı. Tek bir yol adanın tüm etrafını dolanıyor ve otellerden taksi bulma imkanınız var. Gittiğiniz noktalarda da taksi kontuarları bulunuyor. 20 dakikalık bir mesafe için yaklaşık 24 RM yani Tl bazında yaklaşık 14 TL ödüyorsunuz. Ancak araba kiralanabilecek noktalar var. Kredi kartı ve uluslararası geçerliliği olan bir ehliyet yeterli oluyor. Tabii pasaportunuz da gerekli. Yalnız Langkawi de trafiğin bize göre tersten işlediğini hatırlatmalıyım. Direksiyonlar da sağda dolayısıyla.

    YanıtlaSil
  3. ÇOK TEŞEKKÜR EDERİM, ULUSLARARASI EHLİYET ALDIM KEŞKE YAZINIZI DAHA ÖNCE OKUSAYDIM. DİREKSİYON SAĞ TARAFTA EVET PEKİ ÇOK MU ZORLANIRIZ? BİR İKİ SAAT ANTREMAN İLE KAVRAYAMAYIZ MI

    YanıtlaSil
  4. Çok sıkıntı yaşayacağınızı zannetmiyorum özellikle sadece Langkawi de kullanacaksanız. Ancak sağa sola dönüşlerde dikkatli olun. Langkawi de yollar bir gidiş bir geliş genel olarak. Ancak diğer yollar özellikle otoban çok hızlı işliyor. Tabii en hızlı şerit en sağdaki şerit.

    YanıtlaSil
  5. 12 günkük malezya - singapur gezimize Langkawi den başlayacağiz sizce langkawi için minumum kaç gün ayırmalıyız. ? birde anakaraya feribotla geçişler hakkında bir bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Nihat Bey,

      Eğer adada ekolojik geziler (mangrove turu, adalar turu vs.) yapacaksanız en az 3-4 gece kalmanız iyi olur. Island hoping turu zaten tek başına 1 gün alıyor. Mangrove ormanları ve adanın kendisi de 1 gün alır. 3. gün dinlendiğiniz taktirde 3 gece yeter. Ama aynı zamanda 2-3 gün de deniz,kum,güneş üçlemesinden faydalanmak isterseniz o taktirde 4-5 gece kalınması daha iyi olur.

      Feribot için Kuala Kedah veya Kuala Perlis'den sabah 07:00 akşam 19:00 arası feribotlar çalışıyor. Bu adresten https://langkawi-ferry.com/Home/About.aspx hem ücret öğrenebilir hem de internetten rezervasyon yapabilirsiniz.

      Sil
  6. 12 günkük malezya - singapur gezimize Langkawi den başlayacağiz sizce langkawi için minumum kaç gün ayırmalıyız. ? birde anakaraya feribotla geçişler hakkında bir bilginiz var mı ?

    YanıtlaSil
  7. 3 günden fazla ayırmayı düşünmüyorum açıkcası , sizce bu 3 günü en iyi ve dolu dolu hangi şekilde değerlendirebilirim. ISLAND HOPING turu içindemi , Payar adası köpek balıkları yoksa başka bir tur mu ? bu 2 si ilgimi çekti,güneş kumsal deniz için ayrı bir güne gerek yok bence ,turlarda yüzdüğümüzle idare ederiz artık ilerleyen günlerde de deniz şansımız başka yerlerde olacaktır. Fiyatlara değinirmiiniz konaklama ve tur ücretleri otalama nedir ?.. Kusura bakmayın sizi bunaltıyorsam eğer....

    YanıtlaSil
  8. Payar adası Island hoping içerisinde. Tur ücretleri için otellerden bilgi alabilirsiniz ama tekne kiralamak için yaklaşık 500 RM gerekiyor. Yarım gün maksimum 9 kişi olmak üzere tekne kiralanabiliyor. konaklama için ise 5. yıldız otellerde minimum 700 RM gecelik oda fiyatları var. Daha düşük otel seviyelerinde ise daha uygun fiyatlar çıkıyor. Ama genelde 400 RM altında pek oda bulunmaz düzgün yerlerde.

    YanıtlaSil