13 Ocak 2010 Çarşamba

Malezya / Tüm Uzak Doğu Bir Arada

Malezya, Uzak Doğu Asya’da, Asya kıtasının en güneyinde yer almaktadır. Ana kıta Malezya veya Peninsular Malezya olarak adlandırılan kısım kuzeyde Tayland, güneyde ise İstanbul'un karşılıklı iki kıyısı gibi, Singapur ile komşudur. Borneo Malezya’sı ise güneyinde Endonezya ile komşudur. Sabah ve Sarawak eyaletlerinin yer aldığı Borneo adasında, bu iki eyaletin arasında ufak bir yer olarak kalmış olan Brunei Sultanlığı’da bu bölgede Malezya’ya komşudur. Endonezya aynı zamanda Sumatra adası ile Peninsula Malezya’ya deniz komşudur. Bir başka deniz komşusu ise Borneo adası tarafında Güney Çin Denizi üzerindeki Filipinler’dir.
 Malezya’ya kara yolu ile Singapur ve Tayland’dan girebilirsiniz. Deniz yolundan gitmek isterseniz güneyde Johor, Peninsula Malezya kısmında ise Malacca, Penang ve Langkawi bölgelerinden girebilirsiniz. Uçak ile ulaşmak için birden fazla seçeneğiniz bulunmakta.




İstanbul’dan Malezya Havayolları ve Türk Havayolları ile Kuala Lumpur’a direk olarak uçabiliyorsunuz. Malezya Havayollarının haftada 3 uçuşu bulunurken, Türk Hava Yolları 28 Nisan 2014 tarihinden itibaren hergün uçmaya başlamıştır. . Eğer diğer havayollarını kullanmak isterseniz Katar Havayollarının hergün Ankara ve İstanbul'dan, Singapur Havayollarının ise haftada 5 gün İstanbul ve THY'nin iç hat uçtuğu şehirlerden uçuşları bulunmakta. Her havayolunun çeşitli dönemlerde özel fiyat uygulamaları bulunuyor.




Katar Havayolları Doha’da kısa bir süre durduktan sonra Kuala Lumpur’a uçuyor ve toplam süre 14 saate çıkıyor. Singapur havayolları ise önce Dubai’de kısa bir duraklama yapıyor ardından Singapur’a iniyor. Singapur’dan uçakla, Malezya’nın Kuala Lumpur, Langkawi, Penang, Kuching ve Kota Kinabalu uçuşları ile Malezya’ya ulaşabiliyorsunuz. 




MALEZYA İÇİ ULAŞIM




Malezya içinde, özellikle kıta Malezya içinde ulaşım oldukça rahat. Uçak, karayolu ve tren yolculukları hem rahatça planlanıp yapılabiliyor hem de uygun fiyatlara mal olabiliyor. İste size birkaç fikir.

UÇAKLA




Malezya’da iç hat bağlantılarınızı uçakla yapmak isterseniz kullanabileceğiniz birden fazla seçenek bulunuyor. Ülkenin milli taşıyıcısı olan Malaysia Airlines ile bir çok noktaya uçarak ulaşmanız mümkün. Malezya Havayollarının haricinde Air Asia (Ekonomik taşıyıcı) var. Yalnız hatırlatmak gerekir, Air Asia ile uçtuğunuz taktirde özel bir koltuk numarası yada uçakta ücretsiz servis beklemeyin. Ucuz fakat sadece ulaşım hizmeti veriyorlar.

TRENLE

Özelikle ana kıta Malezya’da trenle çok rahat yolculuk yapabiliyorsunuz. Hatta Singapur’dan Tayland’a kadar bütün ana kıta Malezya’yı boydan boya kat edebilirsiniz. Planlamanızı rahatlıkla yapabilmeniz için “Keratapi Tanah Melayu Berhad” yani Malezya Tren İşletmelerinin web sitesine bakabilirsiniz. Site İngilizce yayın vermektedir.

KARA YOLU İLE




Kara yolu ile yolculuk için hemen hemen her yerde araba kiralama şansınız bulunmakta. Ancak unutmamanız gereken nokta Malezya’da arabaların sağdan direksiyonlu ve trafiğin de sağdan akan bir trafik olduğudur. Trafikte araç sürerken genelde korna çalma gibi bir alışkanlık olmadığı için ilk aklınıza estiğinde kornaya basmamanızı tavsiye ederim. Tabi kurallara uymayanları çok ciddi yaptırımların beklediğini de unutmamak lazım.




Otobanda araç kullanımı oldukça rahat. Ancak eğer otobandan çıkıyor ve ormanlık bir arazi arasındaki bir yolda gidiyorsanız her an yola çıkabilen doğa hayvanlarına dikkat etmek gerektiğini söylemek lazım.

KISA KISA
 



Para Birimi : Malezya Ringgit'i (Ringit) (16 Nisan 2014 tarihi itibarıyla)
1 TL = 1,50 Ringgit
1USD = 3,40 Ringgit
1 Euro = 4,40 Ringgit

Yönetim Şekli : Monarşik Demokrasi (İngiltere benzeri Kraliyet + Başbakanlık)

Dili : Malayca (Resmi Dil), Çin Dialektleri, Hintçe, Kabile Dilleri, İngilizce
Din: Resmi din İslam. Müslüman nüfus %60, kalan nüfus Hristiyan, budist, hindu, şaman.
Kurtuluş günleri : 31 Ağustos 1957

Bu yazı 16 Nisan 2014 tarihinde ihtiyaç görülen noktalarda güncelleştirilmiştir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder