16 Şubat 2010 Salı

KUALA LUMPUR / Uzak Doğu'nun Parisi

Eğer Malezya'ya hava yolu ile giriş yapıyorsanız, ilk ineceğiniz yer Kuala Lumpur'dur. Burası günümüz Malezya'sının hem başlangıcı hem de övünç kaynağı olan bir şehir. Şehrin tarihi çok geçmişe gitmiyor. Yaklaşık 180 yıllık bir geçmişe sahip olan şehirin kuruluşu burada çıkan kalay madenlerine, ve madende çalışan işçilerin kalay karşılığı mal satın aldığı ufak pazar yerine dayanıyor.  
KL Minaret'ten İkiz Kuleler
Kuala Lumpur'un başladığı nokta
İkiz Kulelerde Asma köprü görüntüsü
Bu pazar yeri iki nehrin birleştiği yerde kurulduğundan dolayı buraya yerel dilde Kuala Lumpur adı verilmiş. Bu gün bu noktaya çok yakın bir yerde, tüm Malezya halkının övünç duyduğu ve hayranlık beslediği dünyanın en uzun ikiz kuleleri bulunmaktadır. Bu kuleler iş yerleri, uluslararası firmalar ve devlet dairelerini barındırdığından ötürü ziyarete açık değildir. Sadece ara bağlantı köprüsüne gün içerisinde sınırlı sayıda biletle, belirli saatlerde giriş yapabilirsiniz. Sabah erken bir saatte gidip, en erken ne zaman girebiliyorsanız biletinizi alıyorsunuz. Alıyorsunuz derken, para ile değil. Burada hakikaten sıra ile bilet alıyorsunuz. Bu uygulamanın sebebi giren çıkan sayısını kısıtlı tutmaktan ibaret. Eğer girişinize daha vakit var ise hemen girişteki, dünyaca ünlü mağazaları da bulunduran KLCC Syria alış veriş merkezini gezebilirsiniz. Size tavsiyem, hiç üşenmeden, sabah erken saatte gidip bu gezi için biletlerinizi temin etmeniz. Eğer bir acenta vasıtasıyla gidiyorsanız, gezinize bu noktayı mutlaka eklettirin. İnsan zekası ve becerisinin bir harikası olan bu bina size şahane bir görüntü sağlayacaktır.
Bu bölge, gerek Malezya gerekse Kuala Lumpur tarihi için önemli bir bölgedir. İkiz kulelerin buraya yapılmasından çok önce, koloni döneminde de şehrin yönetim merkezini ve kriket klübünü barındırıyordu. Kriket klübüne o zamanlar sadece beyaz erkekler girebilmekte idi. Bu gün Merdeka meydanı (Bağımsızlık Meydanı) olarak adlandırılan bölgede dünyanın en uzun bayrak direği bulunmakta ve Malezya bayrağını taşımaktadır. Burası halen resmi kutlamaların yapıldığı bir noktadır.
Eski istasyon binası, yine bu bölgedeki tarihi binalardan birisidir. Jamek Mascid olarak bilinen ve Kuala Lumpur'un ilk camiisi de yine buradadır. Bu binaların tamamı Moorish stili denilen bir stilde inşa edilmiştir.
Kuala Lumpur ile ilgili yazı dizimiz, gezilebilecek yerler ile devam edecek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder